„Krajsler dart” - novi „mališa”

Bez autora
Dec 09 2011

Američki „Krajsler”, koji se nalazi pod upravom „Fijata”, objavio je da će koristiti naziv „dodž dart” za svoj novi kompaktni manji automobil čiju osnovu čini italijanska tehnologija i koji će se pojaviti na američkom tržištu naredne godine. Prvi kompaktni model vozila „dodž dart” pojavio se na američkim tržištu početkom šezdesetih godina i sada doživljava povratak, ali sa potpuno novim karakteristima.„Dart”, koji će kako je najavljeno prelaziti 40 milja sa galonom goriva (17 kilometara po litru) na autoputu, prvi put će biti predstavljen u januaru na Sajmu automobila u Detroitu.

„Krajsler dart” - novi „mališa”Američki „Krajsler”, koji se nalazi pod upravom „Fijata”, objavio je da će koristiti naziv „dodž dart” za svoj novi kompaktni manji automobil čiju osnovu čini italijanska tehnologija i koji će se pojaviti na američkom tržištu naredne godine.

Prvi kompaktni model vozila „dodž dart” pojavio se na američkim tržištu početkom šezdesetih godina i sada doživljava povratak, ali sa potpuno novim karakteristima.

„Dart”, koji će kako je najavljeno prelaziti 40 milja sa galonom goriva (17 kilometara po litru) na autoputu, prvi put će biti predstavljen u januaru na Sajmu automobila u Detroitu.

Novi „dodž dart” izuzetno je značajan automobil za grupaciju „Krajsler” (Chrysler) rkoja zaostaje sa ponudama u segmentu kompaktnih automobila u odnosu na konkurenciju, imajući u vidu da sve više rasta potraznja za manjim automobilima, ocenjuju analitičari.

Mlađi kupci u SAD uglavnom biraju kompaktna vozila kao njihov prvi automobil, a istraživanja pokazuju da se kasnije vežu za robne marke koje podsećaju na njihova prva kola.

Robna marka „Dodž”, jedna od „Krajslerovih” filijala, objavila je da osnovu novog kompaktnog sedana sa četvoro vrata čini „alfa romeo đulijeta”, koja se do sada nudila uglavnom u Evropi i da „dart” zamenjuje model „kaliber.” Kupci dobijaju vozilo sa „alfa motorom” i šasijom koju ima „alfa”, kao i potpuno novu „dodž” karoseriju, koja je šira i duža za potrebe američkog tržišta.

Stručnjaci ističu da je reč o prvoj pravoj mehaničkoj kombinaciji rođenoj nakon udruživanja „Fijata” i „Krajslera”. „Dart” će zameniti „dodž kaliber”, kompaktno sportsko-terensko vozilo koje nije beležilo veću prodaju. „Dodž” će nastaviti sa isporukom njegovih sportskih terenaca „džip kompas” i „patriot.”

„Dart” je važan i za „Fijat” zbog toga što će italijanska kompanija dobiti još peto odsto udela u „Krajsleru” kada počne da izrađuje automobile u SAD koja prelaze 40 milja sa galonom goriva, kako to stoji u ugovoru o povezivanju dve kompanije. Novo vozilo će se izrađivati u „Krajslerovoj” fabrici u Ilinoisu, u koju je kompanija uložila 600 miliona dolara.

„Dart” će imati tri verzije četvorocilindrične mašine - turbo punjeni motor 1,4 litara, zatim motor zapremine 2,0 i veći od 1,4 litara.

„Krajsler” je preživeo krizu i izbegao bankrot pre tri godine uz vladinu pomoć vrednu 12,5 milijardi dolara, a za dobijanje najnovije tehnologije, vlada je obezbedila „Fijatu” kontrolu nad „Krajslerom” i 20 odsto udela u američkoj kompaniji.

Pod rukovodstvom Serđa Markionea, koji sada vodi obe kompanije, „Krajsler” je uspeo da vrati vladinu pozajmicu, a „Fijat” je kupio vladine akcije u „Krajsleru”. Vlada SAD je u toj transakciji ipak izgubila 1,3 milijardi dolara, od uloženih 12,5 miliajrdi.

„Fijat” sada kontroliše „Krajsler” sa 53,3 odsto akcija u kompaniji, a u planu je potpuno udruživanje sa „Krajslerom”.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik